icon

Salderen in 2024: Wat u moet weten

5/9/2023

Salderen in 2024: Wat u moet weten

Salderen is de regeling waarbij u de stroom die u met uw zonnepanelen opwekt, mag wegstrepen tegen de stroom die u afneemt van uw energieleverancier. Dit was een populaire regeling die veel mensen stimuleerde om zonnepanelen te installeren. Echter, de salderingsregeling wordt in 2025 afgebouwd. Wat betekent dit voor u?

In deze blog bespreken we:

 • Wat is salderen?
 • Hoe werkt de salderingsregeling?
 • Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?
 • Wat zijn de alternatieven voor salderen?
 • Wat kunt u doen om te profiteren van salderen?

Wat is salderen?

Salderen is de regeling waarbij u de stroom die u met uw zonnepanelen opwekt, mag wegstrepen tegen de stroom die u afneemt van uw energieleverancier. Dit betekent dat u over de stroom die u zelf opwekt geen energiekosten betaalt.

Hoe werkt de salderingsregeling?

De salderingsregeling werkt op jaarbasis. U mag de stroom die u in een jaar opwekt, wegstrepen tegen de stroom die u in datzelfde jaar afneemt. Heeft u in een jaar meer stroom opgewekt dan u heeft verbruikt, dan krijgt u de overgebleven stroom terugbetaald van uw energieleverancier.

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

De salderingsregeling wordt afgebouwd omdat de overheid vindt dat het niet eerlijk is dat mensen met zonnepanelen geen energiebelasting betalen over de stroom die ze zelf opwekken. De overheid wil dat iedereen een eerlijke bijdrage levert aan de energietransitie.

Wat zijn de alternatieven voor salderen?

Er zijn verschillende alternatieven voor salderen, zoals:

 • Teruglevering tegen een vergoeding: U kunt de stroom die u met uw zonnepanelen opwekt, terugleveren aan uw energieleverancier tegen een vergoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier.
 • Thuisbatterij: U kunt een thuisbatterij installeren om de stroom die u met uw zonnepanelen opwekt op te slaan. Zo kunt u deze stroom later gebruiken, wanneer u er zelf energie nodig heeft.
 • Deelname aan een energiecoöperatie: U kunt deelnemen aan een energiecoöperatie. De energiecoöperatie koopt de stroom die u met uw zonnepanelen opwekt en verkoopt deze weer aan andere leden van de coöperatie.
Wat kunt u doen om te profiteren van salderen?

Als u wilt profiteren van salderen, kunt u het volgende doen:

 • Installeer zonnepanelen in 2023 of 2024. In 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Als u in 2023 of 2024 zonnepanelen installeert, kunt u nog profiteren van de volledige salderingsregeling.
 • Verbruik uw eigen stroom. Probeer zoveel mogelijk uw eigen stroom te gebruiken. Zo kunt u de stroom die u met uw zonnepanelen opwekt, zelf gebruiken en hoeft u minder stroom af te nemen van uw energieleverancier.
 • Overweeg een thuisbatterij. Een thuisbatterij kan u helpen om meer van uw eigen stroom te gebruiken. De batterij slaat de stroom op die u met uw zonnepanelen opwekt en u kunt deze stroom later gebruiken, wanneer u er zelf energie nodig heeft.

Conclusie:

De salderingsregeling wordt in 2025 afgebouwd. Er zijn verschillende alternatieven voor salderen, zoals teruglevering tegen een vergoeding, een thuisbatterij of deelname aan een energiecoöperatie. Als u wilt profiteren van salderen, kunt u het beste in 2023 of 2024 zonnepanelen installeren.

We hopen dat u deze blog nuttig vond.

Met vriendelijke groet,

Het team van SolarTech Solutions